tiistai 29. huhtikuuta 2025

Nappulatekniikkaa

 Työuran aikana tuli vietettyä paljon ja usein aikaa ohjaamokuvien parissa, simulaattorissa ja ihan oikeissa ohjaamoissa opettelemassa kytkimien, nappuloiden, vipujen ja vipstaakien merkityksiä ja oikeita asentoja eri tilanteissa. Kyseessä on suoraan sekä omaan että pilotin turvallisuuteen vaikuttava asia. Täydellisen osaamisen eteen sai tehdä hurjasti töitä. Itse en moista tasoa saavuttanut, mutta riman kyllä ylitin aina. Lentäjänaluilla minimivaatimus ohjaamokokeesta oli ainakin joskus 90%. Kerran eräs vanhan liiton sotmest oli pitänyt lentäjänaluille oppitunteja ja kokeen Vinkan ohjaamosta. Koe oli ollut kohderyhmän mielestä liiankin vaikea, koska palautuksen jälkeen oli kuulunut nurinaa ja olipa vaadittu, että 90% läpimenorajaa laskettaisiin vaikka 75 prosenttiin. Sotmest tokaisi yksiselitteisesti että Ei ja perusteli vastauksensa. "Olisi helkkarin hermostuttavaa istua mukana sellaisessa koneessa, jonka kuski tuntee vain kolme neljästä nappulasta tai kytkimestä". Mielestäni aika pätevä perustelu.

No, mites sitten täällä normielämässä? Vähän kun asiaa mietin, olen vahvasti sitä mieltä, että nappulatekniikan hallintaan tulisi kiinnittää huomiota. Esimerkiksi eräänä aamuna rupesin liikenteessä ihmettelemään vastaantulevien autojen valojen räpsyttelyä. Ei ollut tiellä hirviä eikä tien vieressä poliisiautoa. Silmäilin kabiinia ja hoksasin ajelevani pitkät päällä. Ei vaan tullut kiinnitetyksi huomiota kytkimien asentoon. Toinen esimerkki: Olin vaimokullalle assarina leivontapuuhissa ja pelästyin perhanasti, kun vatkain räjähti toimintaan heti, kun laitoin töpselin seinään. Olinko tarkastanut, että kytkin on offilla? No en. Ja vielä yksi, se noloin esimerkki. Kun se hemmetin moottorisaha / raivaussaha / trimmeri ei lähde käyntiin vaikka kuinka nykii narusta...

 


keskiviikko 23. huhtikuuta 2025

Valehtelijoiden klubi

Nyt ei puhuta suurvaltojen hallituksista, vaan mainiosta 80-luvun tv-sarjasta, jossa raadin jäsenille esiteltiin jokin erikoinen esine, jonka käyttötarkoitusta sitten arvailtiin. Varsinainen kilpailija sitten yritti arvata, kuka raatilainen oli oikeassa. 



Viimeisiä aikoja työpaikalla pyöriessäni oli improvisoidun kahvittelupaikkamme pöydälle jostain kulkeutunut alumiininen ...no, jokin kappale. Käikäle, jolle kukaan ei tiennyt nimeä tai tarkoitusta. Moni sitä päivän mittaan hypisteli ja ihmetteli kapistuksen tarkoitusta. Pyöreä, lyhyt, ikään kuin akselista pätkä, mutta toisesta päästä kartiomainen ja toisessa päässä taas ura ja laippa. 

Taisi ehkä olla pajan rakennekorjausguru, joka hartaasti pyöritteli palasta käsissään ja kummasteli sen alkuperää ja tarkoitusta, kun joku saapasteli ohi ja tokaisi ilmeen värähtämättä, että sehän on Maken  (nimi muutettu) anaalitappi. Käikäle kirposi tutkijan käsistä uskomattoman nopeasti, erittäin värikkäiden sadatusten saattelemana. No, selvisihän se oikea vastaus vähän myöhemmin. Ei ollut Maken (nimi muutettu ) anaalitappi, vaan merilentopukujen tiiviystestissä käytetty tulppa.