Eräänä päivänä pari kollegaa nojaili harvinaisena joutohetkenä joulukuuseen (=ohjustelineeseen) uppoutuneena keskustelemaan tehtävien hakemisesta ja mikä ominaisuus lienee hakutilanteessa se kaikkein tärkein. Toinen keskustelijoista oli nuorimmasta päästä ja aivan aidosti kiinnostunut aiheesta. Mikä on tärkein ominaisuus? Millä perusteella valinta tehdään? Jos useampi hakija on tasavertainen, mikä on loppujen lopuksi se pieni tärkeä ero, ratkaiseva tekijä?
Toinen kollega oli taas huomattavasti vanh...
kokeneempi ja oli ollut myös valitsijan ominaisuudessa osallisena hakuprosesseissa. Liityin rinkiin uteliaana kuulemaan, mikä olisi loppulausuma.
Monesti, kun jokin tehtävä tulee avoimeen hakuun, määritellään tietyt ehdot, jotka hakijan on täytettävä. Tulee esim. olla tietty koulutus (tyyppikurssi) ja työkokemus (vähintään 5 / 10 / 15 vuotta). Juuri virkaikä on monesti se suosituin lajittelukriteeri, kun jollakin perusteella täytyy porukka laittaa jonoon. Alkukarsinnasta lassotut lupaavimmat ehdokkaat saatetaan ja yleensä kutsutaankin haastatteluun, koska pelkkien paperitietojen perusteella ei saa täyttä kuvaa hakijasta. Haastattelija pystyy - viitseliäisyydestään riippuen - saamaan hyvinkin tarkasti selville ehdokkaan taidot. Jos hakuehtona on esim. "yleisimpien tietokoneohjelmistojen käytön hallinta", haastattelija voi antaa tehtäväksi laatia vaikkapa jonkin taulukon tai Powerpoint-esityksen. Osaaminen tai sen puute käy heti ilmi.
"Mutta onko se virkaikä loppujen lopuksi tärkeämpi kuin oikea osaaminen ja taito?" tivasi juniori.
Siinä kohtaa piti meikäläisen avata suuvärkki. "Ei se ainakaan taito ja osaaminen ole, mikä ratkaisee."
Olen nimittäin vuosien varrella nähnyt lukuisia esimerkkejä siitä, että tehtävät eivät läheskään aina mene pätevimmälle hakijalle. Ratkaiseva tekijä on niinkin raadollinen asia kuin pärstäkerroin. Tai maine. Tai mukavuus. Kutsukoon kukin miten haluaa. Kerroin esimerkin eräästä temperamenttisesta ja särmikkäästä, mutta myös erittäin pätevästä kollegasta. Hän haki erästä ylempää tehtävää, eikä tullut valituksi. Syytä kysyessään sai kuulla kettuilevalla äänensävyllä lausutun kommentin:
"Sun pitäis olla vähän mukavampi."
Tyylilleen uskollisena kaveri oli tokaissut, että "Tässä firmassa jos jossain pitäisi pärjätä taidolla eikä perseennuolemisella!"
Itse olen törmännyt henkilökohtaisesti samansuuntaisiin kommentteihin. Siis että pitäisi olla kilttinä aina menossa myötävirtaan, niin kyllä ne asiat sitten alkavat sujua. Omana henkilökohtaisena mielipiteenäni sanon, että sellainen toiminta ei ole mitään henkilöstöpolitiikkaa, vaan ohjeistettua p***eennuolentaa.
No, vanhempi kollega oli jokseenkin ärtynyt kommenteistani, joiden mukaan ratkaiseva tekijä tehtävän saamisessa voi olla ihan puhtaasti se, kuinka "mukava" olet. Hänen mukaansa se "mukavuus" on yksi valintaperuste, osoitus sosiaalisista taidoista ja yhteistyökyvystä. Siitä olisi voinut sitten kinata vaikka loppupäivän, missä yhteistyökyky muuttuu mielistelyksi ja voiko se todella olla tärkeämpi ominaisuus kuin todistettu koulutus ja ammattitaito. Niin tai näin, eräs pätevimmistä tuntemistani ihmisistä tällä alalla on myös kaikkein suorasukaisin ja tylyin. Kun hänen kanssaan työskenteli, ei tarvinnut miettiä, tarkoittiko hän sitä mitä sanoi. Hän sanoi suoraan juuri niin kuin ajatteli ja se on mielestäni nykyaikana erittäin hieno asia.